Het goede doel

De organisatie van het Capels Senior Open heeft ervoor gekozen om dit nationale evenement dit jaar te koppelen aan de Stichting Pallieter.

In 2000 heeft Rein Lander Stichting Pallieter opgericht. De naam is ontleend aan een boek van Felix Timmermans over  Pallieter, een ware levensgenieter. Men kan ook 'pallieteren', zorgeloos en uitbundig genietend in de natuur rondwandelen. Is dit niet de stille wens van een ieder?

Stichting Pallieter zet zich - uitsluitend met vrijwilligers - in voor meer kwaliteit van leven van ernstig, ongeneeslijk dan wel chronisch zieke kinderen en kinderen met een beperking. De stichting maakt zich sterk voor het welzijn van het kind (waarbij ook het gezin niet uit het oog verloren wordt) en zij gaan voor de 'extra's' die niet uit het regulier (zorg) budget betaald kunnen worden. De slogan is niet voor niets ‘Pallieter, dichtbij het gezin en het zieke kind’.

Een kleine stichting maar door verbinding en samenwerking, door het bundelen van krachten, zijn ze tot veel in staat. Het grootste project was de realisatie van kinderhospice Pallieterburght in Capelle aan den IJssel dat inmiddels geheel zelfstandig en onafhankelijk is en tegenwoordig De Groene Burcht heet. Zo werkt de stichting samen met Villa Pardoes, een sprookjesachtig vakantieverblijf voor gezinnen met een ernstig ziek kind en hebben ze een warme band met Stichting Kruimeltje. Rein is de bedenker van de naam Kruimeltje voor de stichting, terugdenkend aan zijn eigen jeugd en de herkenbare 3 eigenschappen van het Rotterdamse straatjongetje Kruimeltje : humor, levensvreugde en doorzettingsvermogen.

Dankzij de steun van velen heeft de stichting kunnen bijdragen aan diverse projecten in Capelle aan den IJssel, zoals ontwikkelingsgerichte materialen voor CityKids De Componist in Capelle-Rivium, de jaarlijkse Verwendagen aan het einde van de zomer in het Isala theater en binnenkort een "bewust belonen box" voor de kinderafdeling van het IJsselland ziekenhuis. Pallieter is een landelijke stichting en heeft dus ook buiten Capelle aan den IJssel diverse projecten ondersteund. Voor meer informatie, zie de website www.pallieterhelpt.nl.

 

Helaas is Rein in 2018 overleden. Zijn grote wens was dat Stichting Pallieter zou blijven bestaan, ook na zijn dood, om stille, maar vaak ook noodzakelijke wensen samen te kunnen realiseren. En zo meer levensplezier geven aan ernstig zieke en gehandicapte kinderen. Wat is er mooier dan de lach van een kind? 

Voor meer informatie ga naar www.pallieterhelpt.nl.